1 september 2024

#669. Fjortonde söndagen efter Trefaldighet…

”Jag ber för dem. Jag ber inte för världen utan för dem som du har gett mig, eftersom de är dina. Allt mitt är ditt och allt ditt är mitt, och jag har förhärligats genom dem. Jag är inte längre kvar i världen, men de är kvar i världen och jag kommer till dig. Helige fader, bevara dem i ditt namn, det som du har gett mig, så att de blir ett, liksom vi är ett.” (Johannes 7:9-11)

Jesus bad för oss till Fadern i Anden. Jesu bön är som en Guds inre dialog, ett inre samtal i det innersta av Guds treeniga väsen. Sonen adresserade Fadern i Anden till förmån för oss. Med sin bön drar Sonen in människan och mänskligheten i den treeniga Gudens innersta, levande och livgivande dialog med sig själv. Människan adresseras av det levande och livgivande Guds ord som i varje ögonblick skapar livet i sig, alla som lever och allt som är.

Jesus bad för oss, som Fadern har gett till Sonen genom att skapa oss i den skapelsens värld och verklighet som är Sonens eget livselement. Jesus kastade om ordningen för hur vi ofta tänker oss vår egen och människans relation till Gud. Vi tänker ofta att skapelsen, mänskligheten och verkligheten skapades och fanns först och att Sonen därefter inkarnerades och blev till inom skapelsens ram. Men Jesus vände på alltihop när han sade: ”Jag ber inte för världen utan för dem som du har gett mig, eftersom de är dina.” Sonen fanns till i Guds treenighet före skapelsen och före den tid då människorna blev till som Faderns gåva till Sonen. ”Allt mitt är ditt och allt ditt är mitt” sade Jesus när han vände sig till Fadern och bad för oss i Anden. Fadern och Sonen i Guds väsen är likställda och jämställda.

”Jag har förhärligats genom dem” sade Jesus och pekade med orden på dem som har sett, hört och följt honom. Sonen förhärligas av och genom dem som ser hör och tror att Jesus är den han utger sig för att vara – att han är den hypostas och manifestation av Gud själv som hör den skapade verkligheten till. Jesus förhärligas av och genom den kristna kyrkans vittnesbörd.

Tiden för Sonens manifestation i Jesu gestalt led mot sitt slut i samband med att han bad för oss. Han var på väg någon annanstans för att leva på något annat sätt. ”Jag är inte längre kvar i världen” sade han. Han visste att den tid han hade kvar med lärjungarna var kort och att prövningarna skulle bli stora för dem som ser honom framför sig som den han är. ”De är kvar i världen och jag kommer till dig” sade han. Lärjungarna blev kvar och vi är kvar här i den skapelsens värld och verklighet som är vårt livselement och vårt livsutrymme i tiden. Sonen skulle förenas med Fadern och han skulle lämna kvar de troende i en förändrad värld och verklighet som skulle bli svår att leva i. Så blev det och så är det fortfarande.

”Helige fader, bevara dem i ditt namn, det som du har gett mig” bad Jesus. Han vände sig till Fadern som är helig i betydelsen att han är  okränkbar och bortom räckhåll för oss som är kvar här i skapelsens värld, som i sin tur är omgärdad av och begränsad i tiden. Men Sonen når Fadern med sin bön, ty Sonen och Fadern är av samma väsen. Tillsammans manifesterar de ett treenighetens väsen som överskrider tidens och rummets begränsningar. Om eller när vi i all vår mänskliga litenhet ber till Fadern med Sonen i Anden då förenas vi, på Jesu löfte, med den livgivande dialogen som ständigt och evigt pågår i Guds innersta treeniga väsen. Där bevaras vi i Faderns och Sonens och Andens namn. Där och då berörs vi av Gud själv.

Vi är delar av en stor mänsklighet som lever i tiden och mänskligheten i sin helhet är Guds egen skapelse. När tiden är fullbordad, när Guds avsikt med skapelsen är fulländad och tidens slut inträder då står mänskligheten i alla sina enskilda beståndsdelar slutgiltigt och gemensamt inför sin skapare. Vi vill gärna tro att vårt eget jag är det centrum kring vilket universum kretsar. Ibland lever vi som med en övertygelse om att mitt eget jag är den enda av betydelse som finns. Men Faderns skapelse är skapelsen av alla som har varit, alla som är och alla som ska bli. Då ska vi stå där som en enda mänsklighet. Ingen enda människa kan falla utanför den mänsklighet som är Faderns skapelse. Jesus ber att Fadern ska hjälpa oss att förstå att det är så när han ber ”så att de blir ett, liksom vi är ett.”

Det finns ingen åtskillnad mellan Faderns och Sonens liv i Anden. Det borde inte finnas någon åtskillnad mellan oss människor som lever i den Faderns skapelse som är Sonens livsutrymme. Det liv som vi har att leva tillsammans här är oss givet av det Andens levande och livgivande liv som är relationen mellan Fadern och Sonen. Om vi är kristna och verkligen tror att Jesu bön är sann, om vi faktiskt tror att världen är beskaffad på det sätt som Jesu bön vittnar om, då behöver vi försöka att leva som om det faktiskt är sant att det är så. Det behöver märkas på oss att vi är kristna. Vi behöver öva oss på att betrakta andra och varandra som jämlika inför Gud och inför varandra och på så sätt vittna om den kristna kyrkans Evangelium.

Vi behöver försöka att tillsammans vara kristna på ett sådant sätt att andra människor också vill vara det. Vi ska göra så gott vi kan i förtröstan på att det lilla är gott nog. Sådant är livet för den som är och vill vara kristen. För den som lever i ljuset av att Sonen i Jesu gestalt ber till Fadern i Anden för oss alla och för hela mänskligheten. För varje människa, utan undantag.