24 december 2021

#610. Julens afton…

"Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn." (Lukas 2:1–5)

Maria är havande och bär på en stor och fantastisk hemlighet. En hemlighet vars betydelse och mening så småningom ska uppenbaras för hela mänskligheten och för alla människor. När hemligheten som Maria bär på uppenbaras då förändras allt. Hela tillvarons dåtid, nutid och framtid, människans och mänsklighetens hela livsbetingelser – allt ska förändras. Därefter kommer ingenting att vara som förut.

Den lilla pojken som Maria snart ska föda ska bli en alldeles vanlig liten pojke – och ändå inte. Han ska få namnet Jesus. Hans liv, hans död och hans mirakulösa uppståndelse från döden skakar om tillvarons grundvalarna. De grundläggande villkoren för skapelsens, för mänsklighetens och för människans existens ska förändras en gång för alla. En helt ny verklighet ska öppna sig och bli till när det ska visa sig att det är den levande Guden själv som uppenbarar sig och ger sig till känna med och i den lilla pojken som snart ska födas.

Det är ju förstås alldeles för fantastiskt, för otroligt och för banbrytande radikalt för att egentligen kunna vara sant. Ändå är det just alldeles sant. Det är sant att Gud själv lät sig födas av en vanlig kvinna till att bli en vanlig människa här i vår alldeles vanliga verklighet.

Det är sant att Gud själv där och då visade oss och hela mänskligheten att den levande Guden kompromisslöst delar livets villkor med hela sin mänsklighet. Så till den milda grad att Gud lät sig födas till världen i ett värnlöst litet barn. Gud lät sig själv bli till som en någon vi kan känna igen. Här i den ständigt blivande tiden, livets utrymme i universum.

Det är sant att den levande Guden, som har skapat tillvarons livsvillkor, har gett sig till känna för oss och alla människor här i den skapelse och tid som är vårt livsutrymme. Det är inget mindre än ett fantastiskt, otroligt och oerhört mirakel som är alldeles sant.

Men, allt det där ligger ännu i framtiden för Maria. Ännu är ingenting avslöjat. Ännu har ingenting hänt av allt det som ska hända. Maria är än så länge en av historiens alla anonyma kvinnor som gör sig redo att gå genom fara och smärta för att föda nytt liv till världen.

Den här världen som är så upptagen av sig själv. Där kejsare och kungar organiserar för att ta upp skatt och tillförskansa sig världslig makt. Här, mitt i den värld som är så upptagen av sig själv, bär Maria på den fantastiska hemligheten. Ännu vet ingen. Men snart är det dags. I kväll och i natt inleds det uppenbarelsens mirakel som ska förändra allt för alla människor.

Maria är havande. Kvällen och natten är fyllda av en stor förväntan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar