8 januari 2023

#630. Första söndagen efter Trettondedagen…

"Vid den tiden kom Jesus från Nasaret i Galileen och döptes i Jordan av Johannes. När han steg upp ur vattnet såg han himlen dela sig och Anden komma ner över honom som en duva. Och en röst hördes från himlen: ’Du är min älskade son, du är min utvalde.’” (Markus 1:9–11)

Johannes döparen var ingen välkammad vän gestalt. Johannes var väderbiten och kärv. Han levde i vildmarkens kompromisslösa hårdhet i utkanten av samhällets gemenskap. Han bar kläder av kamelhår och läder. Han levde på gräshoppor och vildhonung. Johannes var allt annat än en välanpassad figur som passade in i de tillrättalagda ”religiösa” sammanhangen.

Men många kom från vida omkring och sökte upp honom för att låta sig döpas av honom. Många litade på och trodde att det Johannes sade och gjorde var viktigt och på riktigt. Kanske för att han talade sant om vem Gud egentligen är och om vad det faktiskt innebär för människan och människor. 'Omvänd er. Himmelriket är nära' förkunnade han högt och tydligt. 

När de som förestod och representerade en välputsad och tillrättalagd ”religion” kom till honom då fylldes Johannes av helig vrede. 'Huggormsyngel, vem har sagt er att ni kan slippa undan den kommande vreden? Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen.' Johannes utmanade och konfronterade dem som tyckte sig ha rätt till någon världslig makt i förhållande till relationen mellan Gud och människan under förevändningen att de var företrädare för en ”religion.”

En ”religion” är något annat än kristen tro. Religion är när människan sträcker sig efter och strävar efter att nå fram till och beröra Gud. Men det är ett projekt som är dömt att misslyckas. Människan och människor kan aldrig söka sig fram och nå fram till Gud. Ingen människa har någonsin lyckas sträcka sig igenom den barriär som utgörs av döden och lyckats nå fram till Gud härifrån.

Varje religion är ett misslyckande, ett misslyckat mänskligt försök att på människans egna villkor och av människans egen kraft sträcka sig efter, nå fram till och beröra den levande Guden. Kristendomen som religion är mänsklighetens bästa försök, det försök som kommer närmast. Men även kristendomen som religion misslyckas. Som religion är kristendomen mänskligheten största och mest magnifika religiösa misslyckande.

Men kristen tro är något annat. Kristen tro är tron på att Gud själv från sitt håll har sträckt sig genom dödens barriär för nå fram till oss människor. Kristen tro är övertygelsen om att Gud i Jesus från Nasarets gestalt har manifesterat sin närvaro här mitt ibland oss. Kristen tro är löftet om att Gud i den heliga Andens gestalt fortsätter att beröra oss och alla människor på ett sådant sätt att det väcker tro, hopp och kärlek.

Vi behöver inte ge oss i kast med religioners ständigt misslyckade projekt att söka efter en Gud. Gud Fadern sträcker sig i Sonens gestalt till var och en av oss och berör oss alla med den heliga Anden. Vi behöver inte söka efter Gud, vi behöver tro och lita på att Gud i, med och genom Jesus har sökt sig till och funnit oss. Och vi behöver vittna för andra och som Johannes döparen peka på Jesus med vad vi säger och gör.

Johannes var så övertygande i sin förkunnelse att folket började fråga sig om det det kanske var han som var Messias. Johannes var kärv som få och han förkunnade ankomsten av en någon som var om möjligt ännu kärvare. Han förstod att hans förkunnelse och dop var begränsade till denna världen. Och han förstod att den någon som han vittnade om har en makt och myndighet som går utanför ramarna för verkligheten som vi känner den. Med helig ande och eld ska agnarna skiljas från vetet vid själva existensens yttersta gräns. Johannes insåg allvaret och gjorde vad han kunde för att få folket att förstå att när Jesus ger sig till känna som den han är då är det på allvar. Då är det är på liv och död.

Sedan kom Jesus för att låta sig döpas av denna väderbitna, kärva och utmanande Johannes. Jesus och Johannes mödrar var släkt och de kände förmodligen varandra sedan barnsben. Johannes tyckte att det var lite konstigt att Jesus vill låta sig döpas av honom. Men Jesus insisterade. Johannes döpte Jesus på samma sätt som han döpte alla andra. Och det var då miraklet skedde. Det Johannes hade anat bekräftades i ett uppenbarelsens ögonblick som en gång för alla förändrade allt. För alla människor i alla tider.

Himlen öppnade sig och den heliga anden kom ner över Jesus och en röst hördes från himlen: ’Du är min älskade son, du är min utvalde.’ Guds uppenbarelse slog ut i full blom när Johannes döpte Jesus och himlen öppnade sig. Gud blottade sitt innersta väsen när Faderns röst talade till Sonen med Andens manifestation. Det var inget annat än den absoluta uppenbarelsens totala epicentrum. Hela tillvarons absoluta mittpunkt. Nollpunkten.

Där och då uppenbarade Gud sitt innersta väsen och sin treeniga identitet för världen. Det var som om Gud där och då förkunnade för hela skapelsen och för hela sin mänsklighet 'det här är vem jag är.' Från den stunden kan vi med säkerhet säga vem den levande Guden är – Gud är Fadern och Sonen och den heliga Anden. Ingen annan och inget annat.

Johannes döpte Jesus, himlen öppnade sig och den heliga Andens röst hördes från himlen: ’Du är min älskade son, du är min utvalde.’ Himmelriket var nära för en kort stund när Gud uppenbarade sig för världen med sitt innersta treeniga väsen och sin djupaste identitet i Fadern och Sonen och Anden. Det hände där och då. Det händer fortfarande här och nu och varje dag.

Det blir ingen välkammad och tillrättalagd ”religion” av att den levande Guden uppenbarar sig. Allt som är välordnat och tillrättalagt kastas omkull om eller när Gud uppenbarar sig igen. Därför att Gud är en treenig någon som lever och är fri. En treenig någon som lever och förändras. En treenig någon som inte låter sig begränsas av människors ord och tankar.

Vi behöver följa Johannes Döparens uppmaning och leva i omvändelse varje dag. Vi behöver börja om varje dag och vända om från vår självupptagenhet för att istället vända oss till vår Herre och Gud som oupphörligt uppenbarar sig på nytt i, med och genom den uppståndne och alldeles på riktigt levande Jesus från Nasaret. 'Omvänd er. Himmelriket är nära.'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar