8 augusti 2017

#491. Händelserik sommar…

Tre händelser i sommar väcker frågor om vår Svenska kyrkan.

Antje Jackelén hade livvaktsskydd under Almedalsveckan. Av uppenbara skäl ska en sådan åtgärd omges av diskretion. Men det föranleder frågor som av lika uppenbara skäl är angelägna för alla oss andra som också är anställda eller på annat sätt är engagerade i Svenska kyrkan. Finns det en hotbild riktad mot hela eller andra delar av Svenska kyrkan? Varifrån kommer i så fall ett sådant hot? Är det ett religiöst betingat hot? Är det ett politiskt betingat hot? Det är uppriktiga frågor. Jag hade ansvar för en öppen församlingsverksamhet under hela juli i ett sammanhang där många människor rör sig. Fanns det ett hot mot oss? Finns det ett hot mot oss som är präster i vår kyrka? Om vår kyrkas ärkebiskop är utsatt för ett hot som gör livvaktsskydd nödvändigt blir ju frågan – kan vi som är kyrkans präster röra oss fritt utan risk? Vår ärkebiskop berömmer sig för sitt ledarskap och sin kommunikationsförmåga. Men vad kommunicerar ledarskapet när det omger sig med livvakter?

Almedalen gav mer att fundera på. Vänsterpolitiska aktivister använde Svenska kyrkan som plattform för att torgföra BDS-rörelsens antisemitiska tankegods. Anförda av socialdemokraten Anna-Karin Hammar använde BDS-förespråkare Svenska kyrkan som plattform för seminarier i kyrkorna i Visby. Med det gjordes Svenska kyrkan till representant för den Israel-fientlighet och antisemistism som ligger till grund för BDS-rörelsen. Det är mycket illa att antisemitismen och fientligheten mot judar åter tar plats i vårt samhälle. Antisemitismen är en hatets och ondskans hydra. Det är alarmerande att vänsterpolitiska aktivister använder Svenska kyrkan som plattform för att bidra till den antisemitiska hydrans fortlevnad. Almedalen 2017 var veckan då högerpolitiskt extrema antisemiter marscherade på Visbys gator och vänsterpolitiska aktivister framförde antisemitiskt tankegods i mikrofoner i Visbys kyrkor.

Det visade sig i början av sommaren att politiker och tjänstemän i regeringen hade köpt upp en IT-lösning för Transportstyrelsen och samtidigt sålt ut skyddsvärd information om vitala delar av vårt samhälle till främmande makter. Av vad som har framkommit i media står det klart att den socialdemokratiskt ledda regeringens hantering av upphandlingen är under all kritik. Det blåste upp till medial storm mot statsminister Stefan Löfven om saken.

När den socialdemokratiska mediala motoffensiven började var det tydligt för den som har ögon att se med att det narrativ som skulle etableras var att statsminister Stefan Löfven var ansvarsfull och ansvarstagande – just det som han inte har varit. Mediala kanaler fylldes av socialdemokrater som upprepade att Stefan Lövfen var ansvarstagande. Det var i det sammanhanget som biskop Eva Brunne twittrade. I enlighet med partiets mediala strategi twittrade hon att Löfven var ansvarstagande. Det kunde inte ha varit tydligare att Eva Brunne, med mitra, kräkla, och ämbete, twittrande gick det socialdemokratiska partiets ärende. När Eva Brunne efter kritik försökte sig på lite skademinimering genom att hävda att hon hade skrivit så oavsett vem som var statsmininster blev det lite löjligt. Det är bättre att stå för sina åsikter än att låtsas som att de inte finns.

En ärkebiskop med livvakter, vänsterpolitiskt betingad antisemitisk aktivism i kyrkan och en biskop som går det socialdemokratiska partiets ärende. Tre saker som lever kvar från sommaren som har gått.

Om du är medlem i Svenska kyrkan så kan du vara med och förändra genom att rösta i kyrkovalet i september. En del av de förtroendevalda som väljs kommer att vara med och påverka vad Svenska kyrkan ska ägna sig åt i Almedalen kommande år. En del av dem kommer att vara med och välja framtidens biskopar och vår kyrkas nästa ärkebiskop. Med din röst kan du vara med och påverka så att Svenska kyrkans ledarskap kanske kan få se annorlunda ut framöver. Kanske kan de blivande minnena av vad Svenska kyrkans ledare kommer att ägna sig åt kommande somrar då också se lite annorlunda ut.

Helena Edlund: Vill Svenska kyrkan ha några medlemmar kvar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar