11 december 2022

#628. Tredje söndagen i Advent…

"Under femtonde året av kejsar Tiberius regering, när Pontius Pilatus var ståthållare i Judeen, Herodes tetrark i Galileen, hans bror Filippos i Itureen och Trachonitis och Lysanias i Abilene, och när Hannas och Kajafas var överstepräster, kom Guds ord till Sakarias son Johannes i öknen. Han begav sig till trakten kring Jordan och förkunnade överallt syndernas förlåtelse genom omvändelse och dop, som det står skrivet i boken med profeten Jesajas ord: En röst ropar i öknen: Bana väg för Herren, gör hans stigar raka. Varje klyfta skall fyllas, varje berg och höjd skall sänkas.Krokiga stigar skall rätas och steniga vägar jämnas. Och alla människor skall se Guds frälsning. När folk kom ut i stora skaror för att döpas av honom sade han till dem: 'Huggormsyngel, vem har sagt er att ni kan slippa undan den kommande vreden? Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen. Och börja inte säga er: Vi har Abraham till fader. Jag säger er att Gud kan uppväcka barn åt Abraham ur dessa stenar. Redan är yxan satt till roten på träden. Varje träd som inte bär god frukt skall huggas bort och kastas i elden.' Folket frågade honom: 'Vad skall vi då göra?' Han svarade: 'Den som har två skjortor skall dela med sig åt den som ingen har, och den som har bröd skall göra på samma sätt.' Även tullindrivare kom dit för att bli döpta och frågade honom: 'Mästare, vad skall vi göra?' Han svarade: 'Driv inte in mer än vad som är fastställt.' Och när det kom soldater och frågade honom: 'Och vi, vad skall vi göra?' sade han till dem: 'Pressa inte av någon pengar med våld eller hot, utan nöj er med er sold.' Folket var fyllt av förväntan, och alla frågade sig om inte Johannes kunde vara Messias." (Lukas 3:1–15)

Johannes döparen pekade mot den okända framtiden och förkunnade att Guds rikes tillblivelse var nära anstående. Johannes såg, visste och förstod att Jesus var en annan och något mer än vad ögat först kunde se. Johannes såg att Gud rike var nära med och genom Jesus. Johannes döparen pekade på Jesus ropade: ”Där är Guds lamm som tar bort världens synder. Han är Guds utvalde.” I Jesus  från Nasaret var Gud själv fördold för många men uppenbarad för Johannes.

Johannes såg och förstod något om vad som var på väg att hända och han predikade tydligt och klart: ”Huggormsyngel, vem har sagt er att ni kan slippa undan den kommande vreden? Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen. Och börja inte säga er: Vi har Abraham till fader. Jag säger er att Gud kan uppväcka barn åt Abraham ur dessa stenar. Redan är yxan satt till roten på träden. Varje träd som inte bär god frukt skall huggas bort och kastas i elden.” Johannes pekade på Jesus med allt han sade och med allt han gjorde. Han såg, visste och förstod att Jesus från Nasaret var på allvar och att Jesus skulle bli och vara en svår prövning för många. Så blev det och så är det.

Många uppfattade Johannes döparen som en profet. De tidigare profeterna – Jesaja, Jeremia, Hesekiel och de andra – förmanade folket och varnade makthavarna för konsekvenserna av att inte ta Guds ord på allvar. Ofta vände sig profeternas ord till de religiösa och politiska makthavarna med förutsägande ord som sade ”vänd om och be vår Herre om förlåtelse annars kommer det att gå oss illa.” Johannes döparen förmanade folket och varnade dem för konsekvenserna av att inte ta Guds ord i Jesus från Nasaret på allvar.

För saken är den att Guds ord i, med och genom Jesus var och är på allvar. Johannes döparens förkunnelse var och är på allvar. ”Omvänd er. Himmelriket är nära.” Guds rikes kommande tillblivelse är på allvar. Gud rike är bara ett andetag bort. Varje andetag är vårt sista, tills vi av Guds nåd får ett nytt andetag. Guds rike är bara ett hjärtslag bort. Varje hjärtslag är vårt sista, tills vi av Guds nåd får ett hjärtslag till.

Dagen, stunden och ögonblicket kommer, när Guds rike ska tränga fram och omsluta var och en och oss alla. Det sista andetaget kommer alltid som en överraskning. Ingen vet vilket av alla hjärtslag som är det sista. Det sista andetagets sista hjärtslag är tröskeln till Guds rike. Där och då ska det visa sig att Johannes förkunnelse inte bara var sann utan också att den var på djupaste allvar.

Vi människor har svårt med att omvärdera våra uppfattningar om verkligheten och om vår egen förgänglighet. Johannes förkunnelse om hur verkligheten är beskaffad och om livets förgänglighet var och är utmanande. Han utmanar och uppmanar oss att omvärdera och vända om från uppfattningen att Gud är avskild från världen och från uppfattningen om att döden är livets slut. Det faktum att Jesus är den han är förändrar allt om vem Gud är. Jesus förändrar allt i relation till uppfattningen om livets förgänglighet.

Den kristna kyrkans Evangelium etablerar en ny verklighet och en ny uppfattning om Gud, livet, universum och allting som är så utmanande och provocerande att vi människor hellre tystar ner rösterna som förkunnar den kristna trons radikala hopp och löfte om en kristen människas absoluta frihet än omvärderar och omvänder oss från våra invanda och rådande uppfattningar om hur världen är beskaffad. Därför var Johannes så utmanande och provocerande i sin samtid och därför blev han fängslad.

Men Jesus låter sig inte tystas, vare sig då eller nu. Jesus kom till Galileen och förkunnade Guds budskap. Jesus upprepade Johannes förkunnelse och sade: ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet.” Galileen, det är här det. Vi lever i det Galileen dit Jesus kommer och envist fortsätter att förkunna den kristna trons budskap. Guds rike är på riktigt nära här och nu i vår tid på den plats där vi lever. De som ska omvända sig och tro på den kristna trons budskap är inga andra än vi och alla andra.

Johannes döparen ropade i öknen och pekade på Jesus. ”Där är Guds lamm som tar bort världens synder. Han är Guds utvalde.” I, med och genom Jesus Kristus förkroppsligas Gud själv i den här världen och verkligheten som vi lever i. Här finns han kvar. Livs levande. Alldeles på riktigt. Hos oss och med oss. Jesus lever och vill oss alla väl. Han älskar varje människa och hela mänskligheten med en gränslös kärlek, till bredden fylld av nåd och barmhärtighet. Han uppmanar oss alla till omvändelse. Vänd om från det som varit, vänd om och rikta in era liv mot Gud Fadern, genom Sonen i Anden.

Vi behöver lyssna på Johannes förkunnelse och ta den på allvar. Vi behöver lyssna på Jesus uppmaning och ta Guds ord på allvar. Vi behöver ta löftet om Guds rikes kommande tillblivelse på allvar. Och vi behöver vara vittnen som berättar för världen att den kristna trons hopp och löften i, med och genom Jesus från Nasaret är sanna och på allvar. Alldeles på riktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar