9 juli 2016

#404. ”Lugn”…?

”@KyrkligaTing Lugn. Har talat om förföljda kristna direkt i P1. Vår kyrka står bakom https://www.lutheranworld.org/sites/default/files/council_2016_-_resolution_on_supporting_arab_christians_in_the_middle_east.pdf (@BiskopAntje på Twitter 6/7)
Jag blev lite förvånad. ”Lugn” och en länk till en pdf som är irrelevant i relation till vad jag försökte få sagt. Funderade på om det där ”Lugn. Har talat om förföljda kristna direkt i P1” var riktat till mig? Eller riktat till den irakiske prästen Fr. Douglas Bazi vars berättelse jag återgav? Eller riktat till våra kristna syskon som har drabbats av förföljelse och folkmord i Mellanöstern de senaste åren? Själv blev jag inte särskilt lugn. Som sagt, olika världar.

Vår ärkebiskop gjorde två framträdanden i P1 i veckan. (Jag har letat men inte hittat mer.) Den 5 juli: ”Ärkebiskopen samtalar med Morgan Johansson om flyktingsituationen, asyl och migration”. Den medverkan fanns angiven på svenskakyrkan.se under ”Här är ärkebiskop Antje Jackeléns Almedalsprogram i sin helhet”. Förföljelserna av kristna nämns inte såvitt jag hör. På svenskakyrkan.se stod inget om ärkebiskopens framträdande hos Cecilia Uddén i P1 den 4 juli. Då sades följande:
(25:40) Det talas inledningsvis om att biskop Antje ska åka till Egypten för att träffa den koptiska kyrkans ärkebiskop. 
(26:37) Cecilia Uddén: ”Svenska kyrkan och svenska medier får ibland kritik för att vi ägnar för lite tid åt förföljelser av kristna minoriteter i Mellanöstern. Vad säger du om det?” 
Ärkebiskopen: ”En del av den här kritiken är faktiskt ett sätt att instrumentalisera kristendomen för att odla främlingsfientlighet och islamofobi. Men så som situationen ser ut i Mellanöstern så är det ingen som kan säga att vi gör tillräckligt för de kristna minoriteterna i Mellanöstern. Det är en ytterst besvärlig, dramatisk situation. Det vi gör som Svenska kyrkan det är att vi odlar själva, och genom våra samarbetspartners, långsiktiga relationer till våra kristna bröder och systrar i Mellanöstern. Frågar hur tycker ni att vi bäst kan hjälpa och stödja. Och så arbetar vi naturligtvis med humanitär hjälp för att göra akutinsatser. 
Cecilia Uddén: ”Och många i den koptiska kyrkan utsätts ständigt, även under Abdul Fatah al-Sisi som nu är president i Egypten som lovade att det skulle bli bättre för de kristna i Egypten när Muslimska Brödraskapet föll. Men så sent som i förra veckan så dödades en koptisk präst i Sinai, en kristen kvinna tvingades springa gatlopp naken i en liten by efter att hennes son anklagades för att ha haft ett förhållande med en muslimsk kvinna. Hur ser du på dessa allvarliga incidenter? 
Ärkebiskopen: ”Det är förfärliga saker. Men, det är så lätt för oss att säga att det är så viktigt för oss att utifrån en kristen övertygelse att värna om människans värdighet. Och så är det dessa berättelser. Vi har bland annat ett projekt där vi arbetar just med den koptiska kyrkan som ska hjälpa unga ledare, både kristna och muslimer, att lära sig konflikthantering och interreligiös dialog. För det har vi talat om med biskopar också i den koptiska kyrkan. Det ser de som en viktig väg att gå.
Cecilia Uddén: ”Ärkebiskop Antje, får man vara avundsjuk om man är ärkebiskop?” 
Ärkebiskopen: ”Du sade ju igår till mig att du skulle prata om avundsjuka så jag har funderat lite över avundsjuka under tiden här och kommit fram till att det är nog inte för ingenting som det räknas bland de så kallade dödssynderna.” (29:06) 
Sedan talas det om avundsjuka och om ”helig avundsjuka” och biskop Antje berättar att hon är lite avundsjuk på kvinnan Lydia i Apostlagärningarna. (30:30)
Två och en halv minut som inte förändrar något i sak. Det är fortfarande ledsamt dåligt att vår Svenska kyrkan inte gjorde ens något litet för att lyfta upp den pågående utrotningen av kristna i Mellanöstern på agendan i Almedalen. Man borde ha avsatt minst en hel dag åt ämnet. Man skulle ha bjudit in Nuri Kino med A Demand for Action, Amnesty International, Lars Adaktusson och andra kunniga aktörer och försett dem med rikliga resurser för att förmedla så mycket kunskap som möjligt om vad har hänt och om vad som händer. 

Det enda arrangemang i Almedalen, såvitt jag kan se, som berörde folkmordet på kristna var ”Hur kan IS folkmord mot kristna i Syrien och Irak stoppas?” arrangerat av Dagen, Pingst och Frälsningsarmén genom ”(G) som i Gud”. Lars Adaktusson stod för innehållet.

Det här handlar om oss allihop. Vi i Svenska kyrkan är oerhört priviligierade kristna. Det är inget annat än vår absoluta skyldighet att göra allt som står i vår makt för att hjälpa och rädda våra kristna syskon undan den förföljelse och de plågor som har drabbat och som drabbar dem. Det är en stor skam att vi inte hörs mer, inte syns mer och inte gör mer för att hjälpa våra kristna syskon. Nästa år eller imorgon kan det vara för sent. Utrotningen pågår.


PS. Om jag har återgivit det som sades på ett felaktigt sätt, påpeka gärna det i så fall. Skicka gärna länkar om jag har missat något annat av betydelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar