6 mars 2017

#463. En ursäkt kanske…?

”Efter en tid av tystnad kommer det åter nyheter om Mosul.”
(Ärkebiskop Antje Jackelén, DN 4/3)
Vår kyrkas ärkebiskop har satt sitt namn under en debattartikel i DN som uppmärksammar, och uppmanar till opinion till stöd för, de förföljda, fördrivna och utsatta kristna människornas situation i mellanöstern. Bra. Dagens Nyheter har följt upp med en ledare som uppmanar våra politiker att agera i linje med ärkebiskopens debattartikel. Bra.

Men det har inte varit någon ”tid av tystnad.” Förtvivlans rop från Mosul och övriga mellanöstern har aldrig tystnat. Vår kristna syskon har ropat länge och oavbrutet. Lars Adaktusson och Nuri Kino har gett deras röster plats i media och i parlament. Annika Borg, Johanna Andersson och Helena Edlund startade ”Mitt kors” på Facebook för att lyfta upp frågorna och göra deras röster hörda. Andra har gjort, sagt och skrivit annat. Tyst har det inte varit. Att inte vilja se, lyssna och agera är inte detsamma som att det är tyst. Men bra att Antje Jackelén nu till slut tar bladet från munnen. Bättre sent än aldrig.

Återstår för ärkebiskopen att ta sitt ansvar och återupprätta dem som har misstänkliggjorts med försåtlig retorik när de har tagit ställning för det som hon själv nu tagit ställning för. Det senaste året har vår ärkebiskop återkommande hänvisat till ”det islamfientliga tankekomplexet” när röster har höjts för kyrkans uttalade stöd till utsatta kristna. Dåvarande kommunikationschefen på kyrkokansliet, Gunnar Sjöberg, kopplade med Jackeléns "tankekomplex" ihop sådana röster med ”främlingsfientlighetens dypöl” och pekade med det ut den retoriska riktningen, vars enda syfte var att misstänkliggöra, smutskasta och tysta ner.

Det senaste året har vår ärkebiskops retorik och hennes ”svans” på redaktioner, kanslier och i sociala medier misstänkliggjort och smutskastat dem som har tagit till ord och handling för att skapa medvetenhet om, och opinion till stöd för, mellanösterns utsatta kristna. Nu har Antje Jackelén bytt fot. I debattartikeln i DN gör hon just det ställningstagande som hennes retorik har misstänkliggjort andra för. Då kanske några återupprättande ord från vår ärkebiskop vore på sin plats? En ursäkt till några kanske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar