16 mars 2017

#466. Falluckan i taket…

En vän med erfarenhet från försvarsmakten berättade om falluckan i taket – en princip som innebär att inkompetens befordras uppåt. Det enklaste sättet att bli av med en dilettant är att befordra vederbörande vidare uppåt i organisationen. Genom falluckan i taket. Den del av organisationen som drabbats av dilettantens inkompetens blir på så vis av med problemet. Dilettanten hamnar någon annanstans och blir någon annans problem.

Den som minns sin barndoms skolgårdar känner igen en mobbare. Inte sällan den storvuxne killen som var lite starkare än andra. Skoltidens mobbare höll god min när lärare fanns i närheten. Ögontjänare. Som sade det där som lärare ville höra. Slog till bakom hörnet. Tryckte ner i skolbussen. Hotade. Gav en tjuvsmäll när ingen annan såg. Log hånfullt under lugg när den mobbade försökte få upprättelse och läraren sade ”men han som är så snäll."

Den kyrkopolitiska överklassen ser om de sina. Den som är innanför cirklarna kommer undan med vad som helst. Inne i cirklarna är man undantagen från ansvar. Ordningarna är annorlunda där. I den kyrkopolitiska överklassen är det meriterande att smutskasta präster man inte tycker om. Att någon far illa betyder inget. Sanning spelar ingen roll. Att stå vid sidan av ansvar, sanning och ordningar är den kyrkopolitiska överklassens privilegium.

På tal om något helt annat än den kyrkopolitiska överklassen, priviligierade mobbare och falluckan i taket – före detta kommunikationschefen på kyrkokansliet Gunnar Sjöberg har fått ett nytt jobb. Kyrkoherde i SKUT med femårigt förordnande till Torreveija i Spanien. Grattis!


PS. Kan någon berätta hur man går till väga för att kunna söka, få och tillträda en tjänst som man varken har formell behörighet eller behörighetsgivande utbildning för?

2 kommentarer:

  1. Jag känner inte igen begreppet "falluckan i taket" från min tid i Försvarsmakten. Däremot använde vi ofta begreppet "befordrad i ofarlig riktning".

    SvaraRadera
  2. Christer, tack för nyansering. Kan förstås vara ett lokalt uttryck, vars andemening har formulerats olika. "Befordrad i ofarlig riktning" är tydligare.

    SvaraRadera