1 januari 2014

#206. Årets första dag...

Petrus sade: "Han gav oss uppdraget att förkunna för folket och vittna om att han är den som Gud har bestämt till att döma levande och döda. Om honom vittnar alla profeterna att var och en som tror på honom får syndernas förlåtelse genom hans namn." (Apg 10:42–43)
Nyårsnattens fyrverkeri över Saltsjön i Stockholm var fantastiskt. Bedårande former av hastigt uppflammade ljus, vackra färger och starka ljud. Förförande skönhet mot nattens svarta himmel. Tillfälligt. Flyktigt. Den kvardröjande grå röken fördes sakta bort av vinden. Till intet. Av allt det högljudda blev inget kvar. Förutom tom tystnad.

Sällskapets kloka trettonåring undrade om det var rätt av staden att lägga pengar på ett fyrverkeri när det finns så mycket som behöver lagas. Barn och unga är ofta klokare än äldre. Lämmeltåg av människor ringlade sig vidare i natten, hemåt, bort eller bara någon annanstans. Ensamhet och gemenskap skiljs åt med en tunn, tunn hinna. Som lätt brister.

Vår kyrka är ibland som nyårsnatten. Högljudda, dyra fyrverkerier som förflyktigas till intet. Biskopars debattartikel om miljön. Anti-israeliska mediala kampanjer. Kostsamma präst- och diakonmöten. Politiska beslut om resursanvändning, utan förankring i kyrkans teologiska verklighet. Tillfälliga fyrverkerier. Som inte skapar något bestående. Förutom tom tystnad.

I vår kyrkas församlingar är det annorlunda. Vardagens arbete med dopfamiljer, vigselpar, sorgehus, barn- och ungdomsarbete, gudstjänster och grupper av många och olika slag. Där följer vår kyrka Petrus uppmaning. Där förkunnas Evangelium. Där vävs gemenskaper och sammanhang. Drivna av vittnesbördet om honom som ska döma oss alla till förlåtelse.

Nyårsnattens fyrverkerier påminde om skiljelinjen i vår kyrka. Lika tydlig som mellan fyrverkeriets natt och vardagens verklighet. På ena sidan, vår kyrkas maktstrukturer och maktpersoner. Som gärna lägger resurser på fyrverkerier. På andra sidan, alla strävande och kloka församlingsarbetare. Som helst lägger resurserna på att laga det som behöver lagas.

3 kommentarer:

  1. Tack för din kommentar om det lokala uppdraget och arbetet med förskolor. Dessvärre läggs den inte ut eftersom anonyma kommentarer inte publiceras här.

    SvaraRadera