10 augusti 2016

#413. Konstigt…

Det är konstigt att vår kyrkas ärkebiskop är ointresserad av att kommunicera med oss som är hennes systrar och bröder i ämbetet, med våra kristna syskon som samlas till gudstjänst söndag efter söndag, med medlemmarna i vår kyrka som är mindre aktiva men frågande inför det som händer och istället via en debattartikel i DN kommunicerar med vem?

Det är konstigt att det verkar vara viktigare för vår ärkebiskop att skriva under och publicera en debattartikel om "religionsdialog" i DN – i ett sällskap som får det att framstå som att hon går Muslimska Brödraskapets ärende – än att vara en uppmuntrande kristen ledare för de kristna medlemmarna i den kristna kyrka vars ärkebiskop hon är. 

Det är konstigt att vår kyrkas ärkebiskop har uppfattningen att en uttalad kristen identitet och en önskan om att vi så långt vi förmår värnar våra kristna syskon i världen kan vara ”ett sätt att instrumentalisera kristendomen för att odla främlingsfientlighet och islamofobi.”

Det är konstigt att vår ärkebiskop verkar förstå sitt uppdrag som relaterat till ”civilsamhället” som det ofta talas om utan att det preciseras och inte relaterat till oss som genom kristen tro, medlemskap och ämbeten är den Svenska kyrkan vars högsta ledare hon ska vara.

Det är konstigt att vår ärkebiskop och folket runt henne inte verkar förstå att det ledarskap som sedan ärkebiskopens tillsättning har utövats och som fortfarande utövas medelst Twitterkonto och debattartiklar inte har varit och inte är något kyrkligt ledarskap alls.

Det är konstigt att vår kyrkas ärkebiskop verkar vara mest intresserad av att göra mycket annat av sitt ämbete än att utöva det som om hon faktiskt är vår kristna kyrkas ärkebiskop.


PS. Nej, det här handlar inte om kön. Nej det här handlar inte om sunkig och främlingsfientlig nationalism. Nej, det här är inte näthat.

2 kommentarer:

 1. Åh! Äntligen! Så det finns fler som ser det uppenbara! Tack Patrik för att du finns! Gud välsigne dig och ditt mod att skriva ( mycket väl för övrigt!)!
  Jämför Sv kyrkans ledare med påven Franciskus. Han följer Jesus, i varje skifte i vad som än händer. Han visar på det goda exemplet.
  I tv-programmet Opinion svarade Antje J på Annika Borg och Marcus Birro:"Jag är teolog." Alltså inte kristen eller präst. Som du skriver, Patrik: Konstigt.
  Fortsätt med din blogg, jätteviktig! Du behövs! Liksom Amos mfl!
  Kram
  Susanna Ringskog Vagnhammar
  ( gått ur Svenska kyrkan ...)

  SvaraRadera