19 februari 2016

#363. Det är försent…

”Det är svårt att urskilja någon samtalspartner. Vem försvarar det här? Vem vill ha det?” (Maria Schottenius, DN)
Sofia Lilly Jönsson skriver om Handboken i Expressen och Maria Schottenius skriver i Dagens Nyheter. Två röster som ropar i öknen. Men man har bestämt sig i Uppsala. Förslagen har remissats, tröskats och tröskats om. Nu ska Kyrkohandboken bli ny i den form som är. Det finns inte mycket som kan stoppa och starta om processen.

Här i Stockholm har stiftet redan bokat stiftsgården Stjärnholm i höst för samverkansdagar. För att förbereda implementeringen av den nya och kommande Handboken. Mest sannolikt klubbas det liggande förslaget i kyrkomötet, kanske med små ändringar. Sedan ska böcker sättas, tryckas och distribueras. Verbum ska fakturera. I praktiken kommer vår kyrkas församlingar att börja använda den nya Handboken under 2018. Om inte en majoritet i kyrkomötet röstar emot förstås. Men det är inte så troligt.

Kanske kunde någon på kyrkokansliet bemöda sig med att svara på Maria Schottenius frågor – vem försvarar det här och vem vill ha det? Men att det skulle hända är inte heller särskilt troligt. Så, det blir som det blir och vi som arbetar med Kyrkohandboken till vardags får göra det bästa vi kan av det vi får. Som vanligt. Om det låter uppgivet så beror det på att det är ungefär just så det är.

3 kommentarer:

 1. Tänk av Svenska kyrkan så mycket är svans... Svans och Svans.. hela vårt samhälle förytligas och vi fostras till ynglingar som aldrig ska växa upp med nöjen på SVT där vi ska äta yta utan att fråga. .. När vi är stressade går vi till den kyrka som byggdes för Guds skull, där vi praktiserar oss själva genom yoga och får så kontakt med avgudarna. .. Tänka att vi avsagt oss hela arvet, för en grynvälling som endast mättar en kvart.. En kvart, mot evigheten..

  SvaraRadera
 2. Jeanette, tack för din kommentar.

  SvaraRadera
 3. Här är en till som är uppgiven.
  Men Kristi kyrka är inte svenska kyrkans handbok, tack och lov.
  Tack för dinbloggpost, skönt att det finns fler som känner som jag.

  SvaraRadera