28 mars 2014

#227. En dag i församlingen...

Förmiddagens begravning. Promenad mellan generationer. Gravstenar vittnar om liv som levts. Fåglars kvitter bland ännu kala grenar skvallrar om den kommande våren. Den stora begravningsplatsens kapell. Solen skiner in genom färgade glas. Fyra i församlingen, tre i tjänst. En gammal bekant är allt som finns kvar efter ett långt liv i ensamhet. Griftetalet hedrar det liv som har varit. Berättar om Jesus, de ensammas vän. Som alltid älskar, alltid förlåter och aldrig lämnar. Förbönens sång ekar i nästan tomt kapell. Gör oss rätt beredda att saligt skiljas hädan. I trots mot livets förgänglighet. Ut genom portarna, till fåglarna och solen. Sällskap med vännen tillbaka till bussen. En stunds delande av livet som lever.

Eftermiddagens gemenskap. Vänföreningen arrangerar. Äldre systrar och bröder. Fullsatt i lilla kyrkan. Psalmsång med pensionerade kollegan. Alla hjälps åt efter förmåga. Genom att bära eller genom att inte stå i vägen. Hembakade scones. Fruktkaka. Skotska shortbreads. Äldre systrars omsorg och omtanke nedlagd i bakverk. Termosar fylls och ställs på bord. Fantastiska kollegor. Vaktmästare som hjälper, fixar och ordnar. Glada återseenden. Spännande, intressanta, glada samtal. Skratt och vänskap. Engagemang av glädje som blir vilja. Vi hjälper varandra. Med koppar, skedar och fat. Med ord och leenden. Vi har ju också varit unga en gång. Delande av livets glädjeämnen och åldrandets möda.

Ungdomskvällen. Kollegor som aldrig upphör att förundra. Med sin klokhet, sin omtanke, sin omsorg om våra unga. Mässa. Vi sjunger psalmer med unga systrar och bröder. Delar bröd och vin. Vid altarrundens knäfall är vi alla barn. Omfamnade av nåd. Glädjefyllda steg i trappan till ungdomarnas lokal. Soffan rymmer många. Våfflor gräddas i köket. Musiken spelas. Delar minnen från sommarens läger. Sommarens konfirmander går ledarutbildning. Sommarens ledare på väg ut i vuxenlivet. Någon har kommit hem från volontärresa med upplevelser att berätta. Någon har klarat första tentan på universitetet. Unga vänner på väg ut i livet. Som är fyllt av möjligheter och än så länge gränslöst i tiden. En tid och ett rum fylld av hopp.

Gårdagens guldkorn och rikedom i församlingen. Stunder av eftertänksamhet, uppbyggande gemenskap, tro, hopp, glädje, stöd och uppmuntran. Fjärran från den mediala kyrkopolitiska opinionsbildningen. I fjärran för massmediala kyrkopolitiska opinionsbildare.

2 kommentarer: