5 september 2013

#143. Jo, det är viktigt...

Tack för din fråga, jag svarar här istället för i kommentarsfältet.

Jo, kyrkovalet är viktigt. Det är just det som grejen. Det väldigt viktigt. Det är just därför det är så nedslående och beklämmande att det reduceras till förenklade dumheter. Nej, jag har inte blivit cynisk, åtminstone hoppas jag att jag inte har blivit det. Men jag känner mig ganska uppgiven i relation till kyrkovalet. Dels därför att ytterst få – om ens några – av de frågor som tas upp har någonting med kyrkans egentliga ärende och uppgift att göra. Och dels för att folk och organisationer, som inte bekänner sig ens till det för kyrkan mest grundläggande, gör anspråk på att vara med och bestämma. Som Socialdemokraterna.

Ta Margareta Winberg till exempel. Hon säger uttryckligen att hon inte tror på det som för kyrkan är det mest grundläggande men vill ändå vara med och bestämma. Hon går förstås partiets ärenden, men det gör ju saken snarare sämre än bättre. I vilken annan organisation skulle något sådant anses legitimt? Om till exempel Riksbanken skulle rekrytera nytt folk till sin styrelse, skulle det ens komma på tal att ge plats åt någon som säger att det där med pengar och ekonomi är helt ointressant och jag kan ingenting om det? Skulle fotbollsförbundet rekrytera någon som uttrycker att fotboll är en helt ointressant sport att hålla på med till sin styrelse? Skulle Socialdemokraterna själva låta någon som inte är med i partiet och inte ställer upp på de ideologiska grundtankarna ta plats i partiets verkställande utskott? Det faller på sin egen orimlighet att någon annan organisation skulle förfara på det sättet. Det som skulle anses vara idioti i de flesta andra sammanhang anses i vår kyrka vara någon form av uttryck för demokrati. Men det är fortfarande idioti.

Eller ta sverigedemokraterna som ett annat exempel. Här har vi en politisk organisation som helt och hållet bygger på en sunkig och unken nationalism kombinerat med rasistisk främlingsfientlighet. Det är en politisk organisation som på alla punkter går rakt emot allt som kyrkan i sin konstituerande grund förkunnar och står för. Men ändå, genom det rådande systemet bereds det möjlighet för denna till välklädda unga män förklädda hydra att få plats i kyrkans beslutande organ. Om man inte blir uppgiven av den tanken, vad behövs då? Problemet är inte att de finns, i en demokrati måste de få finnas. Problemet är att kyrkans valsystem gör det möjligt för dem att ta plats i beslutande organ. Det är ett systemfel när ett främlingsfientligt och rasistiskt parti har möjlighet att få inflytande i en kristen kyrka. Det är ett systemfel att politiska partier över huvud taget gör anspråk på inflytande över kyrkan.

Till den allmänna konkursen kommer också alla andra mer eller mindre oväsentliga dumheter från små och stora nomineringsgrupper. Dumheter som ofta inte kommer i närheten av att ha ens den minsta beröringspunkt med varken Jesus, Evangeliet eller Gud Fader allsmäktig. Återigen, i vilken annan organisation skulle så mycket nonsens och oväsentligheter accepteras som grund för att få vara med och bestämma?

Så, där har du det. Jag tycker inte att kyrkovalet är oviktigt. Tvärtom, det är jätteviktigt. Det är alldeles för viktigt för att skötas på så dilettantmässiga grunder sätt som nu sker. Nej, det handlar inte om någon elitism från min sida. Det handlar om att ta vår kyrka på allvar som den kristna kyrka den är. Tar man inte kyrkan på allvar som kristen kyrka och om inte kristen tro är grunden för engagemanget, då ska man inte vara med och bestämma heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar