7 december 2013

#188. Ett samtalsämne till måndag...

På måndag möts vi i Stockholms stift för Präst- och Diakonmöte i dagarna två. Fint att få möjlighet att få träffa kollegor och vänner. "Det blir nog god mat också" som en kollega uttryckte det. Om det blir tillfälle under dagen, kanske vid eftermiddagskaffet eller så, så kanske vi kan passa på att tala med varandra om det här med kollekt igen. Det är ju en framtidsfråga som är aktuell varje söndag. Varför tar vi upp kollekt? Hur förvaltar vi de gåvor kyrkan får ta emot? Till vad ska vi använda våra församlingars insamlade kopparslantar?

För den som har tid och lust finns det några länkar här nedan som kanske kan bidra med tankar till ett litet informellt samtal med anledning av stiftskollekten den kommande Femte söndagen i Fastan. Läs gärna vad Helena Edlund skrev härom dagen, den översta länken. Så kanske vi kan fundera tillsammans på varför och hur det kommer sig att kollekten, församlingarnas rituellt insamlade gåva till Gud, i vårt stift den sjätte april nästa år än en gång ska gå till att bekosta Seglora Smedjas verksamhet och Mattias Irvings lön.

11 kommentarer:

  1. Värt att samtala om och bra att du gör det. Det finns väl inget Svenskkyrkligt organ som verkar så polariserande som Seglora smedja - och att man efter förra och förrförra årets rätt starka invändningar ändå väljer ett sådant kollektändamål är direkt stötande. Det är varken bra för kyrkans trovärdighet eller för medlemmarnas lojalitet. Jag har vid några tillfällen försökt från stiftet att få en motivation bakom detta kollektändamål men man kan inte ens ge ett sådant. Någonstans är detta djupt sorgligt.

    SvaraRadera
  2. Carolina, tack för din respons. Jo, jag undrar också över tystnaden kring det hela. En tystnad som kring något som inte får eller ska ifrågasättas. Kanske är det just därför som frågor behöver fortsätta att ställas.

    SvaraRadera
  3. LÄGG AV, är det sant? Ahahaha alltså jag skrattar. Hur går det till?

    SvaraRadera
  4. Sofia, jo, det är så Domkapitlet har beslutat i enlighet med cirkulär Dnr 13/D36/321, bilaga § 89: "Översikt över riks-, stifts- och församlingskollekter i Stockholms stift år 2014 samt anvisningar för ansökan till ny stiftskollekt." Daterat 2013-08-28.

    I formell mening förmodar jag att man har ansökt enligt konstens alla regler och att ansökan mötte bifall när frågan togs upp i Domkapitlet. Ur ett etiskt perspektiv förstår inte jag heller hur det har gått till.

    SvaraRadera
  5. I kyrkoordningen står det att kollekt får samlas in till verksamhet som 'kan anses angelägen' för Svenska kyrkan. Min fråga blir då: 'På vilket sätt kan denna verksamhet anses angelägen?' Jag ser inte det. Alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förmodligen är det så att verksamheten inom Seglora Smedja är angelägen för biskop Eva Brunne och kretsen kring henne och att dessa människor därför använder sin makt för att se till att resurserna ställs till förfogande. Den nuvarande biskopen i Stockholms stift är en politisk aktivist och hon har insett att hon kan bedriva politisk aktivism inom SvK, därav stödet till Seglora Smedja. Så länge hon kan fortsätta med denna verksamhet lär hon göra det. Att stödet splittrar SvK tror jag inte bekymrar henne nämnvärt utan ses nog mest som en (positiv) konsekvens av ett politiskt ställningstagande.

      Radera
    2. Elin, det är viktigt att hålla isär sak och person och angeläget att påminna om att personangrepp inte leder någonstans.

      Radera
  6. Carolina, din fråga är relevant och den har ställts tidigare. Ingen som har varit med och fattat kollekt-besluten har än så länge förklarat varför man beslutat att bifalla ansökningarna.

    SvaraRadera
  7. Tack, det var intressant att veta fast jag menade mer retoriskt HUR är det möjligt. Mitt problem med Seglora smedja är ju att arbetet hållit så låg kvalitet (redan från början, sorry Patrik ;)) och det tycker jag är bekymmersamt att domkapitlet inte kan se. De måste ju utvärdera det som de stödjer. Sen har ju frukten fullständigt barkat åt skogen (om frukt kan barka åt skogen) och att Seglora smedja nu för… fjärde (?) gången tilldelas stiftskollekt, ja det är som Carolina säger stötande. Man måste veta vid det här laget att det tar starkt emot hos väldigt många att samla in och ge kollekt åt detta smala, politiska projekt.

    SvaraRadera
  8. Sofia, jag kan inte annat än att dela din undran. Jag förstår inte heller, är lika frågande inför det hela.

    SvaraRadera
  9. Anonyma kommentarer publiceras inte.

    SvaraRadera