13 december 2013

#194. Om kommentarer...

Den som vill är välkommen att skriva kommentarer till vad jag skriver här. Dialog och samtal är alltid av intresse, även när man inte håller med om vad jag skriver. Kanske särskilt då.

Det finns några förutsättningar som behöver uppfyllas för att en kommentar ska publiceras. Den som kommenterar behöver göra det i och under eget namn på ett sådant sätt att det framgår vem man är. Det vill säga – anonyma kommentarer publiceras inte. Av två skäl. Det ena är att vi behöver kunna stå för våra åsikter. Den åsikt som inte kan yttras offentligt på ett sådant sätt att man kan stå för den med eget namn kanske inte behöver yttras alls. Det andra skälet är ett litet värnande om vår demokrati. Ett demokratiskt samhälle är ingen självklarhet och vi behöver hjälpas åt för att värna dess bevarande. En av demokratins viktigaste byggstenar är öppenheten. Till öppenheten hör att göra sig tillgänglig för andra, något som anonymitet motverkar. Därför råder öppenhet och identifierbarhet här. 

Dessutom tillämpas de pressetiska reglerna. Det betyder att kommentarer som bryter mot de pressetiska reglerna inte publiceras, oavsett om det kommenterats anonymt eller inte. Eftersom jag har ansvar för vad som skrivs här så tar jag mig också rätten att avgöra om eller när en pressetiskt definierad gräns har passerats. En kommentar som passerat den gränsen publiceras inte. Åsikter censureras inte men de pressetiska reglerna sätter upp ett ramverk som bidrar till att samtalet inte urartar när det finns olika åsikter som behöver brytas mot varandra. Det ramverket gäller här.

Så, välkommen att kommentera det som skrivs. Läs gärna genom de pressetiska reglerna (länk längst ner på sidan) om du inte känner till dem. Formulera dig gärna med kraftfulla och sakliga argument, avstå från personangrepp och skriv i eget namn.

3 kommentarer:

 1. Nu provar jag att kommentera och såga att jag tycker att du uttrycker dig föredömligt i alla avseenden på din blogg.

  SvaraRadera
 2. Testar kommentering via Google och uttrycker återigen att din bloggs tonläge är föredömligt.

  SvaraRadera
 3. Peter, tack för din återkoppling och dina synpunkter. Bra med ett litet test. "Peter T" är ju en anonym figur. Om det här gällde en kommentar som inlägg i en diskussion så kan man fundera på om den skulle publicerats eller inte.

  Det bästa är att alltid kommentera med sin för- och efternamn så att man visar vem man är. I någon mening kan jag tycka att det är ett grundläggande krav att vuxna människor tar ansvar för vad man säger i olika sammanhang genom att underteckna med ett fullständigt och identifierbart namn. Om man inte gör det har jag svårt att förstå att man förväntar sig att bli tagen på allvar.

  Så, uppmaningen är väl att i alla sammanhang visa att man står för sina åsikter genom att samtidigt, med sitt fullständiga namn, visa vem man är.

  SvaraRadera